Thursday, March 6, 2014

bersederhana itu lebih indah

Bahagia secukupnya.

Sedih seperlunya.

Mencintai sewajarnya.

Membenci sekadarnya.

Tapi bersyukurlah sebanyak banyaknya..

Yes, i’m trying to do this.

YA ALLAH jadikan hambamu ini seorang yang 
sentiasa bersyukur dan merasa cukup atas segala pemberianMU

Wednesday, November 20, 2013

Abi .

Sebenarnya idea ni tetbe muncul ble sy “jalan-jalan” kt wall fb td.. then ternmpk 1 post terbaru matlutfi berkenaan dgn bgmana dy dpt sejarah A mse dy tngkatan 2.
Akcely sy blom baca lg apa yg ditipu diceritakan oleh Mat dlm blog dy tu. So mknenyer sy xtw lg la ape rhsia dsebalik kejayaannya.. hihi.

Masa sy skolah tingkatan 4 dan 5 dlo. Sy ad sorg cikgu subjek sejarah ni. Nama dy  NIK MUSTAFA. tapi kami pggil dy ABI. Panggilan abi merupakan kata ganti nama kedua  panggilan untuk seorang bapa. Kre macam seangkatan la dengan pnggilan abah, bapak, ayah, daddy, papa and pape lg lah. Cume yg istimewa nye abi ni panggilan dalam bahasa arab. Okeyh dah tutup kes explanation pasal panggilan abi ni.


ini abi . hensem kan abi :) 

Ad sebab knp kami pggil dy abi. Pertama sebab tu mmg permintaan dari dy la. Yg keduanya supaya antara kami dan cikgu ni tak der jurang yg terlalu jauh. Well kalau rse akrab mcm 1 keluarga kn lg best. J

Sepertimana sume org tahu, subjek sejarah ni merupakan antara subjek yg bley buat org meleleh ayaq liur time kelas la(tido) disebabkan kebosanannya yang tahap gaban. Kecuali la mereka2 yg mmg die hard fan ngn subjek ni mmg xley kata pa da la...

Tapi corak pengajaran abi membuatkn kami jadi suke subjek ni.. abi pandai menggayakan dan mempelbagaikan cara pengajaran nya. Tutur katanya juga tersusun kemas.Setiap kali abi masuk kls. Kami sume kene berdiri dan akan disoal ttg sejarah yg kami blaja. Spe dpt jawab bru dpt duduk. Tujuan abi buat mcm ni sbb dy nk kami constant blaja secara berterusan.

Sy adalah antara pelajar abi yg selalu xdgr ckp. Jarang nk keep constant ulangkaji subjek ni. So xpelik la kalau sy diantara org yg slalu kene denda dgn abi sbb xdapat jawab soalan2 abi mase tu. Adakalanya naseb sy baek. Kadang-kadang sy dpt jawab walaupun xulangkaji..hihi.. dan ada jgak  kadang-kadang  bkn sebab bernaseb baek. Tp sebab org sebelah kasi jawapan..hihi. jgn marah abi.

Abi juga terkenal dgn kepelbagaian denda yg diberikan kpd mereka2 yg xdapat jwb soalan abi. Satu pelukan dan ciuman cinta di pokok sambil ucapan “I LOVE SEJARAH” adalah antara denda yg paling glamour diberikan abi mase tu. Walaupun kami agak geli dan malu nk peluk ,cium pokok beserta ucapan keramat itu sambil diperhatikan oleh junior-junior kami, tapi kami xpernah merungut bila disuruh abi. Adajuga kadangkala denda abi merupakan contengan2 dimuka mengikut tema seperti syaripah aini( tahi lalat besar), pirate of carribean (parut2) dan lain-lain lagi.

Sekarang baru sy betol2 paham kenapa abi buat macam tu. Dri xminat langsung subjek tu, sy da jd minat sebab abi da berjaya buat sy rse xbosan.Sy rse klau dlo abi xbuat mcm tu pada kami  sy ,tentu sy tak kan dapat A dlm subjek sejarah mase spm dlo. Hihihi.. terima kasih abi sbb bnyk bantu dan bimbing sy dengan sabar. Bukan sekadar dlm pelajaran,malahan juga bimbingan dalam menjalani kehidupan mendatang. Jasa abi xdpt sy balas. Hanya titipan doa dpt sy berikan utk abi dlm setiap sujud sy. Begitu juga pada guru2 lain yg banyak mendidik sy. Tanpa kalian siapalah sy J

Wassalam.

 Itulah cerita sy.. cerita anda bagaimana.. ?


p/s: abi maafkn sy amik gmbr abi x bgtw. 


-zarithsofea J -

Tuesday, October 1, 2013

betOl ke lelaki dan perempuan x bley jadi besfren ??

dlo ad penah tgk satu cte ni. Jalan cte dy menceritakan ttg perhubungan antara lelaki dan perempuan yg konon2 nyer besfren sampai mati  . but then at las si gadis ni bley plak ad pasaan kt besfren dy yg lelaki tu...

erm..ermm..dan ermmmmm lg.. btol ke lau ad lelaki.. ad perempuan.. harus ad cinta??

gmbr tak der kaitan ngn cite. skadar hiasan utk santapan mata anda :) 

chenta .

ble dfikirkan balik mcm klakar plak bley ad perasaan aneh.. perasaan ibarat terkene kejutan elektrik bila berlaga pandang sesame sendiri. Mana taknyer.. sibok duk pretend best fren konon lah.. padahal dlm hati tuhan sja yg tau. Haha


seriously .

ak penah hadapi situasi ni. Dimana punyai sorg kwn lelaki bley kata best fren la. Menurut cerita yang ak pnh tgk tu. Dy ckp best fren antara lelaki dan perempuan xkn bley go on.. bese la.. mungkin dr pemikiran si penulis cerita, like a common sense la.. lelaki dan perempuan yg rapat. Eyh kemon laa.. Tipu la tu lau xder rase pape kn. Hahaha.. sekali lg rse nk tergelak besau.


Bagi aku, aku percaya je persahabatan antara lelaki dan perempuan tu bley kekal tanpa ada sebarang anasir2 luar.. tapi xtw la org len cmne.. ni cume satu pandangan dr kacamata ak je.. klau xsme ngn korg pn.. ske aty ak la ak punyer pikiran kn..adO den kesah?? hoho

Dan.


Persahabatan antara ak dan dy tu ok je. Xder sikit pn perasaan yang klau ditafsir kn boley buat tdo xlena , mndi xbasah, mkn xkenyang..hihi

Kami pn rapat jer smpai tahap bley menganjing kau2 tanpa ad rse sentap mentap, bley men cubit cubitan tanpa ad rse terkene kejutan elektrik and the most bigger things dy mampu tenangkan aku ble aku ad masalah dan say “everything gonna be okey”



Huh =__=”


Penangan best fren ni mmg besa.. langit x selalu cerah. Omputih penah carut cakap “don’t be much closer to anyone. Because a small change in their behaviour, hurts a lot” . that’s right.. everything yg kau harapkan xjd kenyataan pn.. bila wujud yg ketiga antara ak ngn dy.. everythings ruin up.. ktorg best fren jer kot. Tp makan hati tetap mkn hati tau. Org bley ckp.. kate kawan jer.. wt pe nk mkn hati.

Eyh kau syadap... kau mne tw..ak yg rse tw..


But then ble pk balik.. it’s olrite lah.. lets bygone be bygone.. xmo gaduh2, xmo mkn hati.. peace yaaoO.. haha..


Percaya cakap aku, bila korg jadi bestfren mcm ni, mesti ada hati yang sakit. Dan kalau bukan hati kau, hati dy lah. Xkn hati makcik jiran sebelah umh plak kot. Walau saat mulut tidak berbicara, tapi dalam hati, siapa yang tahu ?


* Nah daun utk mereka yg tabah.. D



p/s: korg mesti tertnye2 ape ending cte tu kn.. haaha.. korg teka la sndri..ak pn xtw sebenarnyer.. sbb blom abes cte tu, tv tu da tgk ak dlo.. paham kn?? Xpaham xper amik mse sejam 2 pk sejenak ok.jgn kalut2. Hihihi *ketawa sopan*




-zarithsofea J-

Tuesday, July 9, 2013

rOyal cOmmisiOn PALAPES !

assalamualaikum.
 xjawab dosa, jawab syg :)
lama suda tida update blog ni... berhabuk tebal sana sini sudah. penantian selama 3 tahun sudah berakhir.. bkn calang2 tmpat.. di SABAH tu.. hebat bah ngak pernah buat lg di sana. waa.. slang sabah sudah.. haha.. uhuk2.. *tuka channel*

hmm malas la nk cte pnjang sni.. moh tgk gmbr spnjng 2 mggu dsana ..


menunggu utk second flight :)

mun :)


bosan sgt la tu smpai da buat perangai


tahi lalat tu yg penting!

muke2 pantang nmpk camera 

pagi D day


left. m tuan mamat!

nk makan pn sempatt

best cadet UTHM


masing2 da malap..dunia kegelapan. rumate sejati!

middle : jurulatih sr. tq stap amran

bergaya!

yg penting..masuk payperr :D


lpas commission.. kami jalan2 di sabah.

kinabalu park

jln2 cek kawasan :)

pekan kundasang..sejuk 

cantekk gilerr
tinggi-tinggi gunung kinabalu~

poring hotspring

panass..

balik dulu bah :(  harap dpt dtg lg :)

tahniah utk sumer senior2 yg dpt bertahan dan suda bergelar Left.M .. :)

p/s : bergambar sakan. tp dlm smpanan sendri xbnyk..coz bnyk gne cmre org... huhu



len kali conteng lagi, 

Zarith sofea ㋡

Monday, December 31, 2012

gudbye 2012..welcome 2013



 
housemate yg happening kepala pening sbb sok ad final exm paper..tp still sempat nk amik gmbr.. :) 
 
hopefully akn terus begini utk tahun2 seterusnya..
friends for ever 

p/s: klakar sorg2 muke macam maknyah ..hihi

 

Zarith sofea






Tuesday, December 25, 2012


26.12.12


Kemana menghilang....
Awk kte awk bz. Xpe sy tggu.
Hari demi hari. Dgn sabar.
Sy xmau paksa awk. Sy cube nk paham awk.
Tp dlm diam sy tertnya2 kemana awk pergi smpai bz sgt.
Org lain pn keje jgak.tp still ad mse utk org yg mereka syg.
Skr ni da smggu. Tp xder khabar berita 1 pn.
Bkn skali 2. Tp da bnyk kali awk buat sy mcm ni.
Klau dlo awk jgk yg cakap kt sy jgn tgglkn awk.
skrg sy rse mcm da terbalik.
Tp xtw la btol ke x. Or skdar firasat dan telahan sendri.
Sy akn tggu awk. Tp smpai bila sy mmpu menunggu itu sy x pasti.
Sbb dlm hati sy cume ad awk.
Walaupn ad yg lain sudi hadir memberikan kasih.


Should i give up or still waiting n hoping without no clues at all?




Zarith sofea

Sunday, December 9, 2012

cat ross + diana amir .

salam.
godek2 lappy tetbe terjumpe gmbr nih.tu yg tergerak aty nk letak kt sni.actually jumpe diorg kt uthm pn skdar kebetulan sebenarnya.didn't expect pn. kebetulan mse dy dtg tu kami (palapes) ad latihan n ad buat pameran utk konvokesyen akak2 n abg2 uthm.. acecece  :) lpas abes latihan tu ingt nk balik trus tp ad yg ajak jln kt tapak konvo plak. tgh2 jln tu tetbe ternampak cat ross n diana amir tgh buat talk tentang pengkongsian penghijrahan mereka.dengar skit2 jer sbb time tu da lewat.mata pn da ala2 minah cha ya nun alif.. haha..uhuk3 pasan sgt.

tggu punye tggu lpas abes talk dy rmai2 la duk pakat nk amik gmbr ngn both of them DAN kami pn nk join skaki wlaupn time tu kami sndri pn xder cmre..hihi..tp rezeki spe tw..las2 dpt jgk gmbr ngn diorg sbb kbetulan inche rezz dtg dengan lenggang lenggok dy bwk cmre..yes. dpt jgak gmbr.. hehe . ni nk tunjuk skit gmbr kami ngn depa 2 ngn perasaan bangga rendah diri :)











Zarith sofea